Tejzsírtartalom növelése a tejelő szarvasmarha állományban
A tej az alapvető élelmiszerek csoportjába tartozik. A tej jótékony élettani hatásai már régóta ismertek, ezért napi szinten is ajánlják a tejtermékek fogyasztását. Azzal a céllal pályázatunk, hogy a tehenészeti telepünkön a tehénállomány egy részének kísérleti jelleggel magas fehérje és rosttartalmú takarmányt biztosítva, a kiválasztott egyedek képesek legyenek magasabb tejzsír tartalmú tej előállítására. Ezzel nemcsak a tejpiac irányából érkező elvárásoknak – magas nyersfehérje és magas nyerszsírtartalom – felelhetünk meg, hanem a tudatos és egészséges életmódot kedvelők igényeit is ki tudjuk a jövőben szolgálni.
Csak a növények tartalmaznak nyersrostot, melynek legnagyobb mennyiségben jelen lévő alkotói a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin. A kérődzők a bendőjükben élő baktériumok segítségével képesek a cellulóz és hemicellulózt lebontani, míg a rostalkotókhoz kapcsolódó lignin gátolja a mikrobiális tevékenységet. A mikroorganizmusok a folyamat során keletkező szénhidrátok illózsírsavakká alakításával tesznek szert a szaporodásukhoz elengedhetetlen energiára. A tejzsírt felépítő zsírsavak akár 65%-a is bendőben keletkezett illózsírsavakból jöhet létre.
Az emészthetőséget – az állat fajtáján kívül – például az elfogyasztott takarmánynövény vegetációs stádiuma, a takarmánykezelési módok, valamint a takarmány tárolása is befolyásolhatja. A szervesanyag és a nyersrost bendőbeli lebonthatóságának növelésével javul az energiaellátás és a mikroorganizmusok fehérjeszintézise. A kísérletben szereplő készítmény három fermentációs kivonatra bontható és a készítmény hozzájárulhat a TMR emészthetőségének javításához. A termék hatásmechanizmusa két részből tevődik össze: működése révén közvetlen enzimaktivitást fejt ki a bendőben, valamint fermentációs kivonatként mintaboltijain keresztül közvetve stimulálja a bendő mikroorganizmusait. Használatával pozitívan módosul a rost/keményítő és a fehérje lebonthatósága, változik a bendő mikrobaösszetétele továbbá javul az enzimaktivitás.
A projekt során végzett kísérletek esetébe nő az állomány tejtermelése és az alapértékekhez képest nő a nyerszsír és nyersfehérje mennyisége. A kísérletben használt rostpótló adalékanyag a receptúra szerint összeállított takarmányban lévő nyersrost bontását segíti elő és egészíti ki, ezáltal növelve a tejtermelés hatékonyságát és intenzitását. Ez a kísérlet hozzájárul az élelmiszerbiztonsági elvárásoknak megfelelő, jó minőségű és piaci igényeket kielégítő tejtermék előállításához.
Örömünkre szolgált és új távlati lehetőségeket jelentett, hogy a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” elnevezésű pályázat keretein belül támogatást nyert és 2020. júliusában megkezdődhet a „Magas tejzsírtartalom elérése rostpótló adalékanyag hozzáadásával tejelő szarvasmarha állományban” című projekt a telepen. A támogatás elnyerésével egyidősben valósul meg a piaci igények kiszolgálása és a tehenészeti telepünkön lévő tehénállomány egészségügyi állapotának javítása is. A kísérleti időszak alatt a napi takarmányadag összeállítása a Vitafort Zrt. szakspecialistái útmutatása alapján, velük együttműködésben történik.
Támogató neve: Pénzügyminisztérium
Támogatási szerződés száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2019-00886
Kedvezményezett neve: PUSZTAVÁMI TEJSZÖVETKEZET Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Magas tejzsírtartalom elérése rostpótló adalékanyag hozzáadásával tejelő szarvasmarha állományban
Támogatási szerződés szerinti vissza nem térítendő támogatási összeg: 100 966 833 Forint
Támogatási szerződés szerinti visszatérítendő hitel összeg: 64 251 621 Forint
Vissza nem térítendő támogatás mértéke (%) -ban: 55%
Visszatérítendő hitel mértéke (%) -ban: 35%
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2022. 05. 30.
Projekt befejezési dátuma: 2022.06.30.
Elnyert támogatás összege: 8.996.500,- Ft
Projekt megvalósításának kezdete:2019. 04. 01.
Projekt befejezésének tervezett napja: 2019. 10. 01.