Tejzsírtartalom növelése a tejelő szarvasmarha állományban 

A tej az alapvető élelmiszerek csoportjába tartozik. A tej jótékony élettani hatásai már régóta ismertek, ezért napi szinten is ajánlják a tejtermékek fogyasztását. Azzal a céllal pályázatunk, hogy a tehenészeti telepünkön a tehénállomány egy részének kísérleti jelleggel magas fehérje és rosttartalmú takarmányt biztosítva, a kiválasztott egyedek képesek legyenek magasabb tejzsír tartalmú tej előállítására. Ezzel nemcsak a tejpiac irányából érkező elvárásoknak – magas nyersfehérje és magas nyerszsírtartalom – felelhetünk meg, hanem a tudatos és egészséges életmódot kedvelők igényeit is ki tudjuk a jövőben szolgálni.

Csak a növények tartalmaznak nyersrostot, melynek legnagyobb mennyiségben jelen lévő alkotói a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin. A kérődzők a bendőjükben élő baktériumok segítségével képesek a cellulóz és hemicellulózt lebontani, míg a rostalkotókhoz kapcsolódó lignin gátolja a mikrobiális tevékenységet. A mikroorganizmusok a folyamat során keletkező szénhidrátok illózsírsavakká alakításával tesznek szert a szaporodásukhoz elengedhetetlen energiára. A tejzsírt felépítő zsírsavak akár 65%-a is bendőben keletkezett illózsírsavakból jöhet létre.

Az emészthetőséget – az állat fajtáján kívül – például az elfogyasztott takarmánynövény vegetációs stádiuma, a takarmánykezelési módok, valamint a takarmány tárolása is befolyásolhatja. A szervesanyag és a nyersrost bendőbeli lebonthatóságának növelésével javul az energiaellátás és a mikroorganizmusok fehérjeszintézise. A kísérletben szereplő készítmény három fermentációs kivonatra bontható és a készítmény hozzájárulhat a TMR emészthetőségének javításához. A termék hatásmechanizmusa két részből tevődik össze: működése révén közvetlen enzimaktivitást fejt ki a bendőben, valamint fermentációs kivonatként mintaboltijain keresztül közvetve stimulálja a bendő mikroorganizmusait. Használatával pozitívan módosul a rost/keményítő és a fehérje lebonthatósága, változik a bendő mikrobaösszetétele továbbá javul az enzimaktivitás.

A projekt során végzett kísérletek esetébe nő az állomány tejtermelése és az alapértékekhez képest nő a nyerszsír és nyersfehérje mennyisége. A kísérletben használt rostpótló adalékanyag a receptúra szerint összeállított takarmányban lévő nyersrost bontását segíti elő és egészíti ki, ezáltal növelve a tejtermelés hatékonyságát és intenzitását. Ez a kísérlet hozzájárul az élelmiszerbiztonsági elvárásoknak megfelelő, jó minőségű és piaci igényeket kielégítő tejtermék előállításához.

Örömünkre szolgált és új távlati lehetőségeket jelentett, hogy a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” elnevezésű pályázat keretein belül támogatást nyert és 2020. júliusában megkezdődhet aMagas tejzsírtartalom elérése rostpótló adalékanyag hozzáadásával tejelő szarvasmarha állományban” című projekt a telepen. A támogatás elnyerésével egyidősben valósul meg a piaci igények kiszolgálása és a tehenészeti telepünkön lévő tehénállomány egészségügyi állapotának javítása is. A kísérleti időszak alatt a napi takarmányadag összeállítása a Vitafort Zrt. szakspecialistái útmutatása alapján, velük együttműködésben történik.

Támogató neve: Pénzügyminisztérium

Támogatási szerződés száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2019-00886

Kedvezményezett neve: PUSZTAVÁMI TEJSZÖVETKEZET Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Projekt címe: Magas tejzsírtartalom elérése rostpótló adalékanyag hozzáadásával tejelő szarvasmarha állományban

Támogatási szerződés szerinti vissza nem térítendő támogatási összeg100 966 833 Forint

Támogatási szerződés szerinti visszatérítendő hitel összeg64 251 621 Forint

Vissza nem térítendő támogatás mértéke (%) -ban: 55%

Visszatérítendő hitel mértéke (%) -ban: 35%

Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2022. 05. 30.

Projekt befejezési dátuma: 2022.06.30.

Elnyert támogatás összege: 8.996.500,- Ft

Projekt megvalósításának kezdete:2019. 04. 01.

Projekt befejezésének tervezett napja: 2019. 10. 01.