VP2-4.1.1.9-21. Projekt címe: Állattartás, állati takarmányozás fejlesztése a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt.-nél

Állattartás, állati takarmányozás fejlesztése a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt.-nél

A Vidékfejlesztési Program keretén belül az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (a továbbiakban EMVA) és a hazai központi költségvetés terhére az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című felhívás keretében a PUSZTAVÁMI TEJSZÖVETKEZET Zrt. támogatást nyert az Állattartás, állati takarmányozás fejlesztése a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt.-nél című támogatási kérelmére.

VP2-4.1.1.9-21 kódszámú felhívásban elnyert támogatás keretében a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt. egy beton silótároló építésének megvalósítását tervezi a változó tömegtakarmány elhelyezésére.  A tejelő tehenek nagyobb tejhozamának elérése, illetve a tej beltartalmi értékeinek megemelése céljából szükséges a nagy mennyiségű gabonából és lucernából készülő szenázs etetése. A nagyobb mennyiségű szenázsban több a könnyen emészthető rost. A kedvező élettani hatások mellett növekszik állat tejtermelése és emellett a tej beltartalmi értékei is megemelkednek. Ez a cél, az eddig hiányzó tömegtakarmány tárolására, és a takarmány jó tulajdonságainak megőrzésére alkalmas silótároló építésével most megvalósíthatóvá válik.  

A régi, használaton kívüli fejőház átalakítása is megvalósul a támogatási kérelem keretében. A jövőben itt kerül elhelyezésre az ellés utáni fogadó csoport. Az új, átalakított épületben, ahol 50 tehén elhelyezésére lesz lehetőség, elkülönülten lehet majd kezelni az egyedeket a szenzitív, ellés utáni időszakban.

A Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt. telephelye működésének gazdaságosabbá tételéhez megvalósításra kerül továbbá egy 50KW-os napelemes rendszer telepítése is. Ezt, a jelenlegi elektromos energia felhasználás csökkentése mellett, a cég megújuló energia igényre való törekvése, a környezettudatosság, valamint az egyre emelkedő energia árak is indokolttá teszik.

A támogatási kérelemben foglaltak szerint beszerzésre kerül egy középhíg trágya kijuttató eszköz amivel a középhíg trágya kijuttatásának problémája oldódik meg cégünknél, illetve fűthető itatók beszerzése is megtörténik, amiből az állatok gyorsan, akadály nélkül nagy mennyiségű, és a hideg időszakban állandó hőmérsékletű vizet tudnak magukhoz venni, így a takarmányfelvételük megnövekedésével gyorsabban érhetik el a kívánt mutatókat a termelésbe való vételhez.

A projekt részeként biztonságtechnikai célból kamerahálózat létesítésére is sor kerül a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt. telephelyén.  

 

Támogató neve: Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap

Támogatási szerződés száma: 3289775809

Kedvezményezett neve: PUSZTAVÁMI TEJSZÖVETKEZET Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Projekt címe: Állattartás, állati takarmányozás fejlesztése a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt.-nél

Támogatási szerződés szerinti vissza nem térítendő támogatási összeg: 48 186 339 Forint

Vissza nem térítendő támogatás mértéke (%) -ban: 50%

 

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2023.06.09.